Da Pål Spilling reddet det norske internettet

av Jan Audestad – 29.1.2017

Jeg kom tilfeldigvis over denne godbiten fra Infoworld om da Pål Spilling reddet det norske internettet ved å dra ut pluggen! Dette tror jeg var i 1988. Historien er gjengitt nedenfor:

“Pål Spilling unplugged the entire Norwegian Internet in order to save it”

Internet-pluggPål Spilling is a Norwegian computer pioneer whose early interest in computer networking resulted in Norway getting the first ARPANET node outside of the United States, in 1973. Fifteen years later, the nascent Internet saw its first widespread infection by self-replicating code: Morris, a worm that could install multiple copies of itself on the same computer, causing infected systems to grind to a halt. As the Morris worm began to spread in the United States, Spilling’s American colleagues called to warn him. Faced with a threat to his nation’s entire network of computers, he acted quickly and disconnected Norway from the rest of the Internet, which at the time could be done by unplugging a single cable.

Historien bak starten av Internett i Norge

Den gangen var vår internett-forbindelse med omverdenen kun én 64 kbps-link til USA via INTELSAT over den nordiske jordstasjonen i Tanum i Sverige. Bakgrunnen for dette er noe spesiell.

Omkring årsskiftet 1975-76 sendte Ole Petter meg til to karer på FFI for å høre mer om en meget spesiell forespørsel derfra om å sponse en satellittforbindelse de ønsket seg til USA. Jeg forsto det slik at FFI ikke var særlig villig til å betale for noe slikt, og de henvendte seg til TF for høre om det var mer velvilje der til å sponse et sånt prosjekt. De to karene var Pål Spilling og Yngvar Lundh. De var involvert i arbeidet med det amerikanske ARPANET, og ønsket i den forbindelse direkte satellittforbindelse med USA uten å gå veien om oppringte samband i telefonnettet. Den norske interessen for ARPANET skyldtes at NORSAR allerede var tilkoblet slik at Pentagon hadde direkte adgang til seismiske data derfra for å overvåke sovjetiske atomprøvesprengninger.

TF var villig til å gjøre dette mot at det også ble installert en ARPANET-terminal hos oss.

Derved var kimen til internett lagt.

Pål Spilling begynte på TF i 1982. Han tok da ARPANE-utstyret med seg og monterte det på kontoret sitt på TF. TF ble da norsk gateway mot resten av det gryende internettet.

I 2008 fikk jeg en underlig forespørsel fra Telenor Norge (eller hva de nå kalte seg den gangen). De var i ferd meg å gjennomgå den lange listen over leide samband for å se hvilke avtaler som var døde, men ikke slettet, og hvilke som fortsatt var aktive. Der hadde de funnet en leid linje over Tanum til USA satt opp i 1976 med TF som leietaker. Forbindelsen så heller ikke ut til lenger å være i bruk. Siden jeg var en av de få fra TF den gangen som fortsatt var ansatt i Telenor, ble spurt om jeg ante noe om hva dette kunne være. Det var nesten ærefrykt å spore hos representanten fra Telenor Norge da jeg kunne fortelle at dette nok var Norges første forbindelse med omverdenen over internett!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *